Διαχειριστείτε με ασφάλεια τους κωδικούς σας

Το γνωστό λουκέτο του... Κeepass
Το γνωστό λουκέτο του... Κeepass

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από passwords. Password συναντάμε σε κάρτες τραπεζικών συναλλαγών, στον συναγερμό οικίας ή επαγγελματικών χώρων, σε κάρτες κινητής τηλεφωνίας κ.α. .Στον τομέα της πληροφορικής  δημιουργούμε passwords για την εισαγωγή μας στο περιβάλλον των windows, για το email και για να γίνουμε μέλη σε ιστοσελίδες και forums τα οποία μας ενδιαφέρουν. Γενικά υπάρχουν αριθμητικοί συνδυασμοί οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την δραστηριοποίηση μας τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα , όπως για παράδειγμα Α.Μ.Φ., Α.Μ.Κ.Α.  και άλλοι αριθμοί μητρώων φορέων στους οποίους ανήκουμε.

Σημειώνουμε παντού παλιούς και νέους κωδικούς… σε χαρτάκια, σε αρχεία word ή txt δημιουργώντας ατελείωτες λίστες από username και password, έναν συνδυασμό για κάθε εφαρμογή. Από αυτή την αδιέξοδη και όχι και τόσο ασφαλή κατάσταση έρχεται να μας «σώσει» το KeePass Password Safe.

Πρόκειται για ένα λογισμικό τύπου open source το οποίο διαχειρίζεται τα passwords μέσω μιας βάσης δεδομένων.

Δομή Δέντρου για τους κωδικούς σας
Δομή Δέντρου για τους κωδικούς σας

H επιπλέον portable ιδιότητα του, προσθέτει επιπλέον αξιοπιστία και μεγαλύτερη ασφάλεια για τον χρήστη μιας και μας προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε τη βάση δεδομένων σε ένα usb, ipod, εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε ένα απλό cd, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «κλοπής» των προσωπικών μας δεδομένων από χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή στον οποίο έχουμε εγκαταστήσει το KeePass Password Safe.

Νέα Εγγραφή στο Keepass

Πιο συγκεκριμένα, μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε όλα τα passwords σε μία κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων η οποία προστατεύεται από ένα master password, έτσι λοιπόν αρκεί να θυμόμαστε μόνο ένα password το master της εφαρμογής KeePass Password Safe στην οποία βρίσκονται όλα τα passwords που χρειαζόμαστε!!!

Υπάρχουν κατάλληλες εκδόσεις του KeePass για όλα τα λειτουργικά συστήματα Windows , Linux , Mac OSX αλλά και για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, iphone, BlackBerry, PocketPC, Android κ.α. τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://keepass.info/download.html

Τέλος, τα passwords αποθηκεύονται και μπορούν να διαιρεθούν σε ομάδες ή υποομάδες, όπου κάθε μια από αυτές μπορεί να εντοπίζεται από ένα εικονίδιο. Τα δεδομένα αυτού του καταλόγου μπορούν να εξαχθούν σε αρχεία τύπου txt, html, xml και csv με σκοπό να μας διευκολύνουν σε διάφορες εφαρμογές που πιθανόν να θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε ότι η μνήμη σας μπορεί να σας προδώσει γι’ αυτό υπάρχει το KeePass Password Safe  .

1 σκέψη για το “Διαχειριστείτε με ασφάλεια τους κωδικούς σας”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.