Το υπολογιστικό σύστημα και ο Η/Υ

Personal Computer
Personal Computer

Την σημερινή σύγχρονη εποχή, όλοι πλέον έχουμε τουλάχιστον έναν υπολογιστή στο σπίτι μας. Γιατί μας είναι χρήσιμος για τη δουλειά μας, για διασκέδαση, γιατί έχει και ο γείτονας και για άπειρους άλλους λόγους που ποικίλλουν για τον κάθε ένα από εμάς.

Στην πραγματικότητα όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε τι είναι ο υπολογιστής που τόσο πολύ μας χρειάζεται στη ζωή μας και τι είναι ένα υπολογιστικό σύστημα;

Πολλούς δεν τους ενδιαφέρει τόσο η θεωρία παρά μόνο η πράξη. Ότι δηλαδή αφού ξέρουν να τον χρησιμοποιούν δεν ενδιαφέρονται για το θεωρητικό κομμάτι της Πληροφορικής. Το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται σε αυτούς που είτε θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, είτε είναι νέοι στο χώρο και θέλουν να μάθουν είτε απλά θέλουν να τα φρεσκάρουν. Λοιπόν.

Όταν ακούμε για υπολογιστικό σύστημα, το πρώτο πράγμα που φέρνουμε συνήθως στο μυαλό μας είναι ο υπολογιστής με τα εξαρτήματά του. Ωστόσο όμως, ο υπολογιστής δεν αποτελεί παρά μέρος μόνο του υπολογιστικού συστήματος που είναι μια ευρύτερη έννοια και απαρτίζεται από 5 μέρη: τους ανθρώπους, τις διαδικασίες, το λογισμικό, το υλικό και τα δεδομένα.

Ο άνθρωπος  . είναι ο παράγοντας που συνήθως παραβλέπεται, ως μέρος του υπολογιστικού συστήματος αν και αποτελεί τη βασικότερη συνιστώσα του. Υπεισέρχεται σε 2 φάσεις της υπολογιστικής διαδικασίας. Ως τελικός χρήστης, που είναι αυτός που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή προκειμένου να καλύψει διάφορες «πληροφοριακές»του απαιτήσεις (ο απλός χρήστης δηλαδή, εσείς) και ως ειδικός πληροφορικός, που είναι αυτός που αναπτύσσει τα προγράμματα, γράφει τις οδηγίες χρήσης τους, προσδιορίζει τα δεδομένα κτλ.

Οι διαδικασίες . είναι κανόνες και οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να χρησιμοποιήσει σωστά τα διάφορα προγράμματα, οι οποίες εμπεριέχονται σε ειδικά εγχειρίδια χρήσης (manuals) και γράφονται από ειδικούς.

Το λογισμικό  . ή αλλιώς software είναι η ονομασία για το πρόγραμμα ή τα προγράμματα ενός υπολογιστικού συστήματος. Με την έννοια πρόγραμμα εννοούμε ένα σύνολο εντολών οι οποίες περιγράφουν στον Η/Υ πώς να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία.

Το υλικό  . ή αλλιώς hardware είναι τα διάφορα εξαρτήματα που συνθέτουν τον υπολογιστή, όπως πληκτρολόγιο, οθόνη, αλλά και τα εσωτερικά εξαρτήματα όπως motherboard, μνήμη RAM κτλ.

Τα δεδομένα  . είναι τα ανεπεξέργαστα γεγονότα που αποτελούν την πρώτη ύλη του πληροφοριακού συστήματος. Οτιδήποτε δηλαδή καταγράφουμε και επεξεργαζόμαστε εμείς οι ίδιοι στον υπολογιστή μας.

Έτσι συνοπτικά πλέον θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μια παραπάνω ιδέα σχετικά με το τι είναι αυτό το εργαλείο που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Σε επόμενο άρθρο θα γίνει αναλυτική αναφορά επάνω στο software και το hardware ώστε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας ακόμα περισσότερο και να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε κι άλλο για να κατανοήσουμε την όλη υποδομή ενός Η/Υ.

Οτιδήποτε απορίες έχετε μην διστάσετε να με ρωτήσετε.

Μανέας Βασίλειος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.