Songbird Review

Αν πήρατε ήδη το καινούριο σας Mac, ή αν αποφασίσατε να εγκαταστήσετε το δημοφιλές iTunes στα Windows ίσως αξίζει να εξετάσετε μια εναλλακτική και από πολλές απόψεις καλύτερη επιλογή. Αναφέρομαι στο open-source Songbird media player, βασισμένο στην αρχιτεκτονική του Mozilla Firefox. Όπως αναφέρει εξάλλου ο Aaron Boodman, δημιουργός του δημοφιλούς GreaseMonkey addon του Mozilla Firefox, σκοπεύει (και κατά την προσωπική μου γνώμη έχει ήδη καταφέρει) να γίνει ο Firefox των Media Players.

Τί είναι αυτό όμως που μπορεί να κάνει το Songbird άξιο της προσοχής σας;

1) First things first. Το itunes ήταν και ακόμα είναι ένα εξαιρετικό media player, πολύ καλύτερο από πλευράς user interface από οτιδήποτε είχε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Το Songbird αντιγράφει ξεδιάντροπα το interface αυτό, κρατώντας όλα τα γνώριμα θετικά στοιχεία του itunes και κάνοντας το ακόμα καλύτερο! Ένας παλιός χρήστης του itunes θα νοιώσει οικειότητα τόσο από το top-level menu όσο και από τη γενικότερη 3-pane διαρρύθμιση. Ακόμα και τα χρώματα είναι στο aqua ύφος των mac, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αλλάζουν με skins (feathers κατά τους developers του player)

Songbird Γενική άποψη
Songbird Γενική άποψη

2) Πρόσθετες δυνατότητες, υπό μορφή xpi addons, ακριβώς όπως αυτά του Firefox. Μάλιστα, κατά την πρώτη έναρξη του προγράμματος, προσφέρεται η δυνατότητα να εγκατασταθεί ένα addons bundle, στα οποία συγκαταλέγονται τα:

• MashTape (εντυπωσιακό artist information aggregator, το οποίο κατεβάζει live πληροφορίες για τον καλλιτέχνη του οποίου το τραγούδι παίζει)

• 7digital Music Store, για online αγορά MP3s,

• last.fm kai shoutcast internet radio plugins,

• Concert Tickets που σας επιτρέπει να ενημερωθείτε για τις επικείμενες συναυλίες στην περιοχή σας.

Songbird :: Options -> Add-Ons
Songbird :: Options -> Add-Ons

Επίσης υπάρχει πληθώρα άλλων addons όπως το LyricMaster, το οποίο κατεβάζει τους στίχους των τραγουδιών που παίζουν και σας δίνει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσετε στο tag του τραγουδιού. Δε θα μπορούσε να λείπει και το MediaFlow, το οποίο είναι το αντίστοιχο του CoverFlow των itunes, Youtube addon κ.α.

Songbird - The Open Music Player
Songbird - The Open Music Player

3) Ταχύτητα. Το πρόγραμμα αυτό είναι αρκετά γρήγορο, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς πόσα πράγματα κάνει ταυτόχρονα. Το footprint στο δίσκο είναι πολύ μικρό (ο installer της παρούσας έκδοσης 1.1 πιάνει μόνο 13ΜΒ, και στο δίσκο ~60ΜΒ όσο και ο installer μονο του itunes)

4) Υποστήριξη πολλαπλών format όπως MP3, FLAC, Vorbis, WMA, WMA DRM, AAC και Fairplay.

5) Library Management αντάξιο του itunes και Watch Folders, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται by default στο itunes, παρά μόνο μέσω 3rd party. Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει η λίστα των τραγουδιών να ανανεώνεται σύμφωνα με τα περιεχόμενα των φακέλων που τα περιέχουν. Πλέον, αρκεί ένα drag-and-drop του τραγουδιού στον Watch Folder για να συμπεριληφθεί αυτόματα στη τραγούδια της συλλογής σας. Μάλιστα η beta 1.2 έκδοση που κυκλοφορεί προσφέρει και τη δυνατότητα auto-organise από τα tags των τραγουδιών (προσοχή- πρόκειται για δοκιμαστικό feature οπότε μην το δοκιμάσετε χωρίς να έχετε πάρει πρώτα backup). Μπορείτε επίσης να κάνετε εισαγωγή τη βιβλιοθήκη από το iTunes , αν υπάρχει ήδη.

Songbird - Manage Music
Songbird - Manage Music

6) Ενσωματωμένο Web browser βασισμένο στη μηχανή του Mozilla, που υποστηρίζει και tabs.

7) Άλλα στάνταρ χαρακτηριστικά, όπως smart playlists, ….

To Songbird όπως φαίνεται λοιπόν, είναι ήδη ένα αρκετά ώριμο project το οποίο μοπρεί να σταθεί επάξια στο επίπεδο του iΤunes. Προσφέρει όλα τα features και το φοβερό user intreface στο οποίο μας έχει εθίσει και πολλά ακόμα killer features , τα οποία πολλαπλασιάζονται με την ίδια ευκολία που προσθέτει κανείς ένα addon στο Firefox. Είναι φανερός τέλος ο προσανατολισμός του στο internet και ό,τι  δυνατότητες μπορεί αυτό να του προσφέρει.

Κατεβάστε για ένα test drive την τελευταία έκδοση από τη σελίδα του στο http://getsongbird.com/ για Mac, Linux ή Windows και καλή διασκέδαση!

Γιάννης Θωμόπουλος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.