Μάθημα Photoshop | “Actions” (Video)

Τα "actions" είναι απο τις πιο δυναμικές διαδικασίες μέσα στο Adobe Photoshop
Τα “actions” είναι απο τις πιο δυναμικές διαδικασίες μέσα στο Adobe Photoshop

Το σημερινό μας μάθημα στο Photoshop δεν θα έχει τόσο “εφφέ” αλλά θα έχει ουσία και θα προσθέσει ποιότητα στη καθημερινότητα σας! Θα σας δείξω πως να δημιουργείτε τα “Actions” και πως να τα βάζετε σε “λειτουργία”!

“Actions” ονομάζονται οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες οι οποίες αποθηκεύονται στο Adobe Photoshop και μας δίνουν τη δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλές φωτογραφίες με το πάτημα ενός πλήκτρου! Σαν παράδειγμα θα σας φέρω ένα σενάριο στο οποίο πρέπει να φτιάξετε 100 φωτογραφίες με “υδατογράφημα” (watermark) ή να πρέπει να κάνετε 100 φωτογραφίες αλλαγή μεγέθους (πχ 800×600)..

Έχετε σκεφτεί πόσες φορές κάτι αντίστοιχο, μεγάλο ή μικρό έχει βρεθεί μπροστά σας; Και εσείς τι κάνατε; Κάνατε 100 φωτογραφίες μία μία. Και αν μετα έπρεπε να προσθέσετε και κάτι έξτρα; Τι θα κάνατε, θα τις φτιάχνατε μία μία ξανά; Ευτυχώς ή δυστυχώς τα νεύρα μας και οι αντοχές σε τέτοιες καταστάσεις δεν μας βοηθούν αλλά οι άνθρωποι της Adobe (www.adobe.com) το κατάλαβαν αυτό! Δημιουργόντας το “Actions Panel” στο Adobe Photoshop, έδωσαν στον χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί μια σειρά διαδικασιών (“Actions”) την οποία μπορεί να την αποθηκεύσει και μετά να την “τρέξει” αυτόματα σε όσες φωτογραφίες θέλει..!

Και για να σας προλάβω, τα actions δεν μένουν μόνο στα watermarks και στις αλλαγές μεγέθους (αυτά εξάλλου μπορείτε να τα κάνετε και με άλλα προγράμματα εκτός Photoshop), αυτό που ουσιαστικά κάνει τα “Actions” πανίσχυρα είναι το ότι μπορείτε να κάνετε ένα πολύ μεγάλο πακέτο παραμετροποιήσεων, να το αποθηκεύσετε σαν action και μετά να το “τρέξετε” σε όσες φωτογραφίες θέλετε, ένα πακέτο με εφφέ, με φίλτρα, με μάσκες και ότι άλλο θέλετε να κάνετε.

Τα “Actions” είναι μια κορυφαία διαδικασία στο Adobe Photoshop που όμως τη ξέρουν πολλοί λίγοι και ακόμη λιγότεροι ασχολούνται μαζί της. Μέχρι την ημέρα που θα μάθουν πόσο πρακτική είναι και μετά δεν θα την αποχωρηστούν ποτέ απο τη καθημερινότητα τους. Εύχομαι σήμερα να σας δώσω εγώ αυτο το ερέθισμα.

Καλό μάθημα!

1 σκέψη για το “Μάθημα Photoshop | “Actions” (Video)”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.