Μετά την εγκατάσταση και την βασική ορολογία του Drupal σήμερα θα μιλήσουμε για τα modules του Drupal.
Τα modules επεκτείνουν τις δυνατότητες του drupal. Υπάρχουν πολλά modules τα οποία μπορεί κανείς να εγκαταστήσει στο drupal. Μπορούμε να δούμε τα modules που έχουμε εγκαταστήσει στον ιστότοπό μας στη σελίδα
http://www.example.com/admin/build/modules .
Αφού εγκαταστήσουμε το drupal εγκαθίστανται αυτόματα και κάποια modules (core modules). Για να ενεργοποιήσουμε/απενεργοποιήσουμε κάποιο από αυτά αρκεί να επιλέξουμε το checkbox δίπλα στο όνομά του.
Πως μπορούμε όμως να εγκαταστήσουμε ένα άλλο module?
Στο παράδειγμά μας θα εγκαταστήσουμε και θα παρουσιάσουμε ένα πολύ χρήσιμο module , το panels.
To panels χρησιμοποιείται για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε το layout μιας σελίδας. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την σελίδα χωρίζοντάς της σε “περιοχές” όπως μας βολεύει χωρίς να χρειαστεί να πειράξουμε καθόλου τον κώδικα . Όλα γίνονται μέσα από το module.
Η εγκατάσταση βήμα βήμα :
1 – κατεβάζουμε το panels προσεχωντας να διαλέξουμε τη σωστή έκδοση ( στο παράδειγμα χρησιμοποιούμε την έκδοση για drupal 6).
2 – αποσυμπιέζουμε στον υπολογιστή μας το αρχείο που κατεβάσαμε
3 – το ανεβάζουμε στον φάκελο sites/all/modules (αν δεν υπάρχει τον δημιουργούμε)
4 – ενεργοποιούμε το module από την σελίδα admin/build/modules
Στη δική μου εγκατάσταση (Drupal 6) χρειάστηκε να εγκαταστήσω ακόμα το module ctools πριν την εγκατάσταση του panels . Η εγκατάσταση γίνεται με τον παραπάνω τρόπο.
Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην σελίδα διαχείρισης του panels (admin/build/panels).
Επιλέγουμε Create New Panel Page.
Συμπληρώνουμε τα πεδία στην φόρμα και πατάμε continue.
To Disable Drupal regions απενεργοποιεί όλες τις θέσεις του template εκτός από αυτέςπου έχετε ορίσει στο panels. Δεν το τσεκάρουμε τώρα.
Επιλέξτε ένα layout και πατήστε continue. Στο παράδειγμα επέλεξα το Two Column (δύο στήλες)
εδώ βλέπουμε τις θέσεις τις σελίδας. Στο παράδειγμα έχουμε τις “Left side” και “Right side” (επιλέξαμε Two Column παραπάνω). Βλέπουμε ένα ” + ” σε κάθε θέση κάνοντας κλικ εκεί ανοίγει ένα παράθυρο που μπορούμε να επιλέξουμε τι θα βάλουμε στην συγκεκριμένη θέση.
Σε κάθε θέση μπορούμε να βάλουμε πολλά πράγματα(κάθε φορά που πατάμε το + μπορούμε να βάλουμε από ένα).
Ότι έχουμε προσθέσει στη σελίδα μπορούμε να το κάνουμε drag και να το βάλουμε σε άλλη θέση ή να του αλλάξουμε σειρά ή να το σβήσουμε.
τέλος πατάμε finish για να αποθηκευτούν οι αλλαγές .
Μπορούμε να δούμε την σελίδα που φτιάξαμε στο www.gkomninos.com/tutorial/test (το test είναι το url που έδωσα παραπάνω).
Άλλα πολύ χρήσιμα modules είναι τα CCK και Views . Τα τρία αυτά modules δίνουν στο drupal μεγάλες δυνατότητες και πολύ ευελιξία.