Online Marketing με το twitter

To twitter έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική στον τομέα του Social Marketing τον τελευταίο καιρό αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει σε αυτό ένα αποτελεσματικό εργαλείο μέσα από τη σωστή χρήση του οποίου, μπορούν να αυξήσουν αποτελεσματικά την αναγνωρισιμότητα του brand name, την προώθηση των νέων προϊόντων τους καθώς επίσης και την άμεση επαφή των πελατών με τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην εταιρεία.

Υπάρχουν μια σειρά από κανόνες που πρέπει να ακολουθεί μια εταιρεία αν θέλει να κάνει αποτελεσματικό marketing μέσω του twitter. Η επιχειρηματική παρουσία και στρατηγική στη χρήση του μέσου, διαφέρει σε αρκετά σημεία από την παρουσία ενός αυτόνομου χρήστη όσον αφορά την τακτική επικοινωνίας με τους υπόλοιπους χρήστες.

Το BBC στο twitter

Το BBC στο twitter

Οι κυριότεροι κανόνες μιας δυνατής επαγγελματικής παρουσίας μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

Η γνωστοποίηση του twitter account: To σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην ενημέρωση των επισκεπτών του επίσημου site της εταιρείας για την ύπαρξη του twitter account όπου θα μπορούν σαν followers, να ενημερώνονται για τα τελευταία νέα και εξελίξεις της εταιρείας. Την ανακοίνωση θα ακολουθεί το link που θα παραπέμπει τους χρήστες προς το account αυτό.

Η συχνή ανανέωση του profile. Eνα εταιρικό profile που μένει για καιρό στατικό δείχνει μια στασιμότητα της εταιρείας στο χρήστη, μια ενδεχόμενη επιχειρηματική αδράνεια που λειτουργεί αποθαρρυντικά στους followers της εταιρείας.

Η επαγγελματική παρουσία. Η συμμετοχή σε συζητήσεις άσχετες ως προς την κατεύθυνση και τους στόχους της εταιρείας μειώνει την επισημότητα του προφίλ της. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι αρνητικό η έκφραση απόψεων έξω από τον τομέα της εταιρείας (π.χ οικολογικά θέματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις που ενδεχομένως υποστηρίζει δια της χορηγίας ) αυτά πρέπει να εκφράζονται με την κατάλληλη γλώσσα που να συνάδει με την εικόνα που προβάλλεται για την επιχείρηση και στα υπόλοιπα μέσα marketing που αυτή χρησιμοποιεί.

Το account της adidas στο twitter

Το account της adidas στο twitter

Προσωπική επαφή. Εδώ το twitter υπερτερεί συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους marketing όπου η αμεσότητα της επαφής με το αγοραστικό κοινό αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στη δημιουργία ισχυρών πελατειακών σχέσεων. Σε μια εποχή μονομερής, μαζοποιημένης και απρόσωπης επικοινωνίας οι άνθρωποι εκτιμούν την δυνατότητα μιας συζήτησης όπου θα ακουστούν οι απόψεις τους, αποκτώντας την αίσθηση ότι επηρεάζουν τις στρατηγικές και τα προϊόντα της επιχείρησης κατευθύνοντας τα προς τις δικές τους ανάγκες. Μια έμφαση στο ανθρώπινο πρόσωπο της επιχείρησης μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς με το καταναλωτικό κοινό από ένα τυπικό μήνυμα για ένα νέο προϊόν. Σημαντικό ρόλο λοιπόν έχουν τα direct messages των followers της εταιρείας για προτάσεις, ενστάσεις ή υποδείξεις.

Λιτή παρουσία. Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλές εταιρείες (που καταλήγει τις περισσότερες φορές σε αντίθετα αποτελέσματα) είναι να «βομβαρδίζουν» τους followers τους καθημερινά με δεκάδες πληροφορίες σχετικά με προσφορές ή συνδέσμους προς το site τους. Αυτό μπορεί να καταντήσει ενοχλητικό σε τέτοιο βαθμό που οι χρήστες είτε να αγνοούν τα μηνύματα της εταιρείας, είτε (στην χειρότερη περίπτωση) να διαγράφονται από followers. Ο λόγος της εταιρείας στο twitter αντικατοπτρίζει την εικόνα της προς τα έξω κι αν αυτή εμφανίζεται ενοχλητική και φλύαρη, τέτοια θα αποτυπωθεί και η εικόνα του καταναλωτή προς αυτή. Οι ανακοινώσεις είναι σωστότερο να μην μακρηγορούν, να έχουν κάτι να πουν και να το εκφράζουν με τη μέγιστη δυνατή απλότητα και σαφήνεια. Επίσης να διατηρούν όσο γίνεται μια σταθερή συχνότητα ώστε αφενός να αποκτήσει βαρύτητα ο εταιρικός λόγος, αφετέρου να μην ξεχαστεί η εταιρική παρουσία στο μέσο.

To account της taschen στο twitter

To account της taschen στο twitter

Αξιοπιστία twit μηνυμάτων. Ένα από τα λάθη που μπορούν να αποβούν καταστροφικά είναι η μετάδοση ανακριβών πληροφοριών από το twit profile της εταιρείας. Κάτι τέτοιο μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της και αυτό είναι κάτι που οι χρήστες-πελάτες δεν συγχωρούν. Πριν μεταδοθεί οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με κάποιο ενδοεταιρικό ή όχι γεγονός, είναι απαραίτητο να έχει εξασφαλισθεί η εγκυρότητα του. Για παράδειγμα η ανακοίνωση ενός νέου προϊόντος σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία είναι υποχρεωτικό να τηρεί την ανακοινωθείσα προθεσμία διαφορετικά είναι προτιμότερο να μην αναφερθεί καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για μετάδοση πληροφοριών από εξωτερικές πηγές όπου οφείλει να αξιολογηθεί η εγκυρότητα τόσο του μηνύματος κι από άλλες πηγές, όσο και η αξιοπιστία του μέσου από το οποίο αναμεταδίδεται.

Ένα twitter profile αποτελεί πλέον ένα παράθυρο στην επαγγελματική ζωή των σύγχρονών εταιρειών που δεν αφήνουν κανένα δίαυλο προώθησης και επικοινωνίας με το καταναλωτικό κοινό τους να μείνει ανεκμετάλλευτο. Η χρήση όμως οποιουδήποτε εργαλείου δίχως σωστή μεθοδολογία μπορεί να επιφέρει πλήγμα στο business profile, χαμένες επαγγελματικές ευκαιρίες και χρήστες που στρέφονται σε άλλες εταιρείες με παρεμφερή προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η σοβαρότητα που απαιτεί το twitter marketing δεν απέχει πολύ από εκείνη που απαιτούν οι παραδοσιακές μέθοδοι διαφήμισης.

Διαβάστε ακόμα στο διαδίκτυο για το ίδιο θέμα:

Build Your Personal Brand on twitter
Business Rules for Socializing on Twitter

Posted in Web & SEO and tagged , , .

4 Comments

  1. Γεια χαρά ενδιαφέρον το παραπάνω post αλλά θα ήθελα να προσθέσω και κάτι επιπλέον πολλές εταιρίες που χρησιμοποιούν το twitter όπως στο παραπάνω παράδειγμα η TaschenBooks ή Adidas δεν κάνουν following τους χρήστες, πράγμα που θεωρείται λανθασμένο , γιατί έτσι δεν μπορούν να ακούσουν ή να δεχτούν σχόλια ή παρατηρήσεις για τα προιόντας τους από το κοινό τους (αγοραστές), ώστε να τα βελτιώσουν και να τα κάνουν καλύτερα.

  2. Πολύ ενδιαφέρον post.
    Να’σαι καλά!

    Πέτρος.

  3. Η παρατήρηση αγαπητέ Vontikakis ειναι πολύ εύστοχή. Γι’ αυτό στο άρθρο επισημαίνεται η σημασία της επικοινωνίας με τον πελάτη και το ανθρώπινο πρόσωπο που ωφείλει να έχει η εταιρεία απέναντι του. Δίχως αυτό χάνει πολύ δύναμη το marketing μέσω του twitter.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.