Ορολογία Drupal

Μετά την εγκατάσταση του drupal θα αναφερθούμε σε μερικούς βασικούς όρους που πρέπει να κατανοήσουμε .
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την βασική ορολογία του drupal από την αρχή γιατί θα γλιτώσουμε πολύτιμο χρόνο .

  • node : Είναι ένα περιεχόμενο στο drupal  το οποίο συνήθως αναφέρεται σε μιά σελίδα του site και έχει υποχρεωτικά τίτλο.  Μπορεί ακόμα να περιέχει σώμα (body) ή και άλλα πρόσθετα πεδία (tags,attachements κ.α.) . Κάθε node ανήκει υποχρεωτικά σε κάποιο τύπο περιεχομένου (content type) και μπορεί  να ταξινομηθεί/κατηγοριοποιηθεί με το σύστημα ταξινόμησης του drupal (taxonomy). Παραδείγματα από nodes έιναι images,polls,blogs posts κ.α.
  • content : Το content θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το node όμως υπάρχει και content το οποίο δεν είναι node όπως τα σχόλια (comments) τα οποία είναι προσαρτημένα σε nodes. Γενικότερα το content είναι οι εικόνες, τα κείμενα τα οποία υπάρχουν σε ένα web site.
  • content-type: Στα ελληνικά τύπος περιεχομένου. Κάθε node ανήκει σε ένα content-type. To content type ορίζει διάφορες ρυθμίσεις(δημοσιευμένο,προβιβασμένο στην πρώτη σελίδα,αν επιτρέπονται σχόλια κ.α) για τα nodes αυτού του τύπου.
  • cron : Το drupal για να λειτουργήσει κανονικά πρέπει να ρυθμιστεί να τρέχει ένα αρχείο με εντολες. Οδηγίες και περισσότερες πληροφορίες για το cron του drupal .
  • module : Είναι λογισμικό το οποίο επεκτείνει τις δυνατότητες του drupal. Μπορείτε να κατεβάσετε διάφορα modules για το drupal .
  • block : Τα blocks είναι ένας τρόπος να παρουσιάζουμε δεδομένα στην σελίδα. Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι “θέσεις στη σελίδα” στις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορα “πράγματα”. Τα blocks δεν είναι nodes .  Μπορούμε να ορίσουμε σε ποιες σελίδες θα εμφανίζεται κάποιο block (συνεπώς και τα περιεχόμενά του).

Δείτε ένα αναλυτικό tutorial για την βασική ορολογία του drupal .  Το tutorial αυτό εξηγεί όλα τα βασικά για να μπορέσει κάποιος να ξεκινήσει στο drupal. Δείτε ακόμα όλη τα ακρωνύμια και την ορολογία που χρησιμοποιείται στο drupal .

Σε επόμενο tutorial θα αναφερθούμε στην εγκατάσταση και στις βασικές λειτουργίες κάποιων πολύ χρήσιμων modules.

Posted in HowTo, Web & SEO and tagged , , .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.